Nieuwsbrief 2 / april 2018

Beste vrienden en andere geïnteresseerden van het Samenbeleefproject,

In deze nieuwsbrief een aantal verslagen van verschillende activiteiten van de afgelopen maand(en), maar bovenal een uitnodiging voor

een Samenbeleef-ervaringsbijeenkomst op 13 mei!

In de vorige nieuwsbrief hebben we al aangeven dat we klaar zijn voor een stap naar “buiten”. Een stap de wereld in. Dat willen we graag doen door de groep uit te breiden met mensen die belangstelling hebben voor onze processen en voor het wonen in een omgeving die we ons voorstellen zoals we dat laten zien op onze website www.samenbeleving.nl.

Op 13 mei is ons eerste ontmoetingsmoment met “Vrienden van Samenbeleving”. We delen dan graag onze kennis, ervaring en plezier.
Je krijgt deze middag:

  • Een inkijkje in een ecodorp in oprichting
  • Meebeleven van een sociocratisch gesprek
  • Ontmoet mensen met eenzelfde passie
  • Plezier in het creatie-proces
  • Delen in het onderwerp van het gesprek
  • Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Het is een middag waarin je meegenomen wordt in het proces van Samenbeleving. Vooraf en achteraf is er de mogelijkheid tot gesprek en een persoonlijke update van hoe het er voor staat.

Graag opgeven voor deze middag via info@samenbeleving.nl of telefonisch via nummer (06)18 43 42 30. De locatie wordt ruim op tijd bekendgemaakt en is waarschijnlijk in Amersfoort.

Van 13.00 tot 16.00 uur ben je van harte welkom. We starten om 13.00 uur met een aankomstrondje en vertellen elkaar wie we zijn en wat ons hier vandaag brengt. Daarna gaan we door middel van de Sociocratische gespreksmethode aan de slag met een onderwerp. De methode wordt natuurlijk kort uitgelegd als iemand er nog niet mee bekend is. Ergens misschien nog een kopje thee tussendoor, of na afloop? We kijken met elkaar naar de behoefte van het moment. Rond 15.30 uur doen we een laatste rondje waarin iedereen de gelegenheid heeft om te vertellen wat deze middag je gebracht heeft en/of ….. wat je mee naar huis neemt en sluiten we af.

Hieronder de verslagen van een paar activiteiten…


“Zo willen we het altijd toch!?” Riep één van ons uit aan het eind van het weekend.

Wat was het heerlijk om met die verschillende leeftijden en “soorten” mensen bij elkaar te zijn. Steeds meer vertrouwd met elkaar!
De plek was gekozen om lekker veel buiten te kunnen zijn en te kunnen spelen en ravotten.

Water genoeg (alleen nu een beetje bevroren!) en spannende paadjes, maar wat was het koud…brrrr. Gelukkig hebben we een oma die voorleest en hebben we zitten kleuren en plakken en toch nog vergaaaaderd. Koken samen is ook gezellig en tafels opruimen eigenlijk ook best. En samen eten niet te vergeten!

Middagtukkies mochten er zijn en al het gewone beweeg van gewone mensen met een missie.

In de zomer willen we een week zeiden we in koor. Thirza en Tiego kunnen trouwens heel goed uitzwaaien . Zij bleven nog een nachtje, maar anderen moesten weer richting werk enzo. Jaïrus ging de laatste avond meteen door naar Findhorn. Zijn verslag vind je hieronder in deze nieuwsbrief!


Bezoek aan Findhorn

Findhorn 3-17 maart 2018

In maart ben ik, Jaïrus, twee weken naar Findhorn in Schotland geweest. Findhorn is één van de oudste ecodorpen in de wereld en daarmee een goede plek om te gaan kijken en van te leren!

Ik nam deel aan een programma waarin we met ongeveer 20 jongeren uit voornamelijk Nederland, Italië, Spanje en de UK in twee weken werden ondergedompeld in wat het leven in een ecodorp betekent. Deze training was zoals ze zelf aangaven een verkorte en praktische versie van een ecovillage design education (EDE). Een heel goede gelegenheid om m’n plan van jaren uit te voeren!

In deze twee weken heb ik ontzettend veel geleerd over mezelf, het leven in een ecodorp en hoe wij als groep hier in Nederland onze plek kunnen vormgeven.  Het eerste wat opvalt is dat uit alle gesprekken met de bewoners van Findhorn is dat het nooit af is. Zelfs nu na 56 jaar zijn er zo veel ontwikkelingen, ontstaan er veel mooie nieuwe plekken en huizen, is het lastig om beslissingen te maken en zijn er eigenlijk alle facetten van een ‘normaal’ dorpsleven. Wat ook goed voor te stellen is als je beseft dat er 500 mensen permanent wonen en nog minstens twee keer zoveel in de omgeving. Allemaal aangetrokken door een manier om op een meer verbonden manier met elkaar samen te leven.

En juist omdat het niet af is ontstaat er veel mogelijkheid tot groei. Wat is iedereen er open en vriendelijk. Er wordt op een plezierige manier samengewerkt. Dit samenwerken doen ze onder de titel “love in action” wat al aangeeft dat ze op een liefdevolle en zorgvuldige manier met zichzelf, elkaar en de omgeving willen omgaan. Dit uit zich ook doordat voor het samenwerken altijd wordt stilgestaan bij wat je vandaag meebrengt. Hoe voel je je, kun je aanwezig zijn, misschien zelfs dankbaar om met elkaar te koken of in de moestuin te werken? En er wordt altijd met elkaar afgesloten. Hoe was het voor jou? Deze cyclus van ‘Attunement’ zoals het wordt genoemd maakt dat iedereen bewust lijkt te zijn van zijn en haar gevoelens, deze op een goede manier weet te uiten en verwoorden en aan te geven wat er op dit moment nodig is om op een fijne manier samen te kunnen werken. Dit is denk ik een essentieel proces als er met meer mensen wordt samengeleefd.

Een ander aspect wat ik graag nog wil benoemen is dat er veel gelegenheid is om elkaar tegen te komen. Uiteraard leeft iedereen zijn of haar eigen leven. En tegelijkertijd zijn er op een dag heel veel mogelijkheden om te ontmoeten. Bijvoorbeeld tijdens de gezamenlijke maaltijden waar je je voor kunt opgeven, bij de yoga, meditatie of Taizé zingen in de ochtend. Of bij het dansen of de theatervoorstelling wat vrijwel elke avond in gemeenschappelijke hal plaats vindt. En dan zijn er ook nog veel gemeenschappelijke faciliteiten, zoals een winkeltje, een sauna, een hot-tub in een oud whisky vat, een bibliotheek, een weggeef boetiek, een kunsthal, een earth lodge, en ga zo maar door. Juist al deze mogelijkheden om te ontmoeten maken dat het een hechte gemeenschap is. Met elkaar, maar zeker ook met de omgeving waar mede door Findhorn veel leven en activiteit ontstaat.

Ik zou nog wel een poosje kunnen doorgaan met het beschrijven van alle mooie dingen die ik heb meegemaakt. Maar ik denk dat ik afsluit met het advies om er zelf een keer heen te gaan en deel te nemen in het leven daar. Het is zeker de moeite waard en ik hoop dat het je net als bij mij veel mooie vriendschappen en inzichten zal brengen.

Jaïrus


 

Quote

Iedereen
is bang om
ergens heen te gaan waar hij nog niet is geweest
Maar
binnen een groep
bouw je
genoeg vertrouwen op
en kun je
soms
angst omzetten
in plezier!

Yo-yo-ma


Bezoek IBBO Chalcedoon

“Ik Ben Bewust Onderwijs”.

Woensdag 21 februari zijn we met een klein groepje op bezoek gegaan bij IBBO Chalcedoon in Meppel.

Dit is een school die werkt met kinderen van 4 tot 18 jaar. Deze school is op redelijke afstand vanaf ons landje in Heino!

Wat een fijne sfeer en leuke mensen!

Hun werkmotto is dan ook: wij werken vanuit hart en ziel en helpen kinderen van nu om hun volledige potentieel tot uitdrukking te laten komen in een veilige, liefdevolle en respectvolle omgeving.

We begonnen met allemaal wat te drinken en Anita vertelde ons over de school. Wij konden vragen stellen. In dit gesprek werd voor mijn gevoel precies het onderwijs beschreven wat ik voor mijn kinderen wens. Er wordt op een goede manier gezorgd dat kinderen dat doen wat past bij hun eigen weg. Waarbij ook oog is voor de drempels die ze daarbij tegenkomen.

Na het gesprek liepen we door het hele gebouw. Kleuters waren aan het spelen en een groep oudere kinderen volgden Engelse les van een docent die speciaal hiervoor kwam.

De kinderen voegden naadloos in bij de kinderen die aan het spelen waren en met andere dingen  bezig waren.

Thirza: ik vond het heel leuk en dat we zo welkom waren vond ik fijn!

Tiego: vond het een lastig idee om zijn omgeving en vrienden te moeten verlaten voor deze nieuwe omgeving. En hij ziet iets voor zich met ook een paar dagen thuis. Ze werken ook samen met thuisonderwijs kinderen, dus misschien ook nog een optie.

Elize


 

Na al deze spannende avonturen waren we in het Paasweekend weer samen. We hebben besloten hoe dan ook door te groeien met elkaar. We zijn samen onderweg en worden steeds nieuwsgieriger naar wat Samenbeleving ons allemaal nog meer gaat brengen.

Beleef het mee tijdens onze bijeenkomsten; verrijk en inspireer met je inbreng de wereld van natuurlijk leven, bouwen en wonen. We zien er naar uit jullie te ontmoeten! Leuk….

Groetjes namens de hele groep:

Peter, Jaïrus, Elize en Trudi

Nieuwsbrief april 2018